Dyskusje
Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - Printable Version

+- Dyskusje (https://dyskusje.waw.pl)
+-- Forum: Instalacje (https://dyskusje.waw.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Forum: Hydraulika (https://dyskusje.waw.pl/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Thread: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? (/showthread.php?tid=160)

Pages: 1 2

Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - Budowniczy - 01-22-2024

Otwieram ten wątek, bo zauważyłem, że sporo ludzi na forach pyta o to, jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej. Ale widzę też, że większość odpowiedzi jest na poziomie przedszkolaka – albo piszą, że 'to zależy', albo podają linki do sklepów z armaturą. Zamiast pomocy dostajesz reklamę! Może więc tutaj znajdzie się ktoś kompetentny (w co szczerze wątpię), kto wyjaśni jak dobierać rury bez gadania o 'zależnościach' i pokazania katalogów. Ja mam swoje sprawdzone metody, ale ciekaw jestem waszych 'mądrości'.

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - Rolkarz7 - 01-22-2024

Budowniczy Wrote:Ja mam swoje sprawdzone metody, ale ciekaw jestem waszych 'mądrości'.
No cóż, każdy ma swoje metody, ale warto bazować na faktach i standardach. Przekrój rur powinien być dopasowany nie tylko do ciśnienia w instalacji, ale również do przepływu oraz rodzaju medium. Dla przykładu norma PN-EN 806-3: 2006 określa wymagania dotyczące obliczeń hydraulicznych instalacji zimnej i ciepłej wody użytkowej. Nie można zapominać o stratach lokalnych czyli tych występujących przy zmianach kierunku przepływu (kolana, trójniki), zaworach czy filtrach - to wszystko wpływa na wybór średnicy nominalnej DN. Również istotne są prędkości przepływu - za duże mogą prowadzić do hałasu oraz erozji rur, a za małe nie zapewniają właściwej wymiany wody w systemie...

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - KefelkowyMistrz - 01-22-2024

Wiadomo Wink Najprościej rzecz ujmując to im większe ciśnienie i większy przepływ tym grubsze rury trzeba mieć Big Grin Tylko potem ludzie się dziwią czemu mają słaby przepływ w kranie jak wsadzą za cienkie rurki: ( Trzeba pamiętać też o tych wszystkich kolankach i trójnikach bo one naprawdę robią różnicę Tongue

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - soldierpl - 01-22-2024

Analiza techniczna problemu jest niezbędna... Średnice rur muszą być starannie dobranymi aby zapewnić równomierny rozkład ciśnień oraz uniknąć niepożądanych zjawisk takich jak turbulencje czy udary hydrauliczne... W obliczeniach tych stosuje się między innymi wzory empiryczne typu Hazen-Williamsa bądź Darcy-Weisbacha... Oczywiście warto także odnieść się do specyfikacji materiałowej konkretnego systemu... Istnieją aplikacje inżynierskie wspomagające proces projektowania instalacji - umożliwiają one dokładniejsze wyznaczenie parametrów eksploatacyjnych niż standardowe tabele dobierane przez producentów...

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - Budowniczy - 01-22-2024

To mi mówisz o programach inżynierskich? Wygląda na to, że sam nic nie umiesz i musisz polegać na maszynkach. Wystarczy zdrowy rozsądek i kilka lat praktyki a nie pseudonaukowe zabawy! Poza tym pisanie tutaj akapitami niczym encyklopedia jest żenujące. Kto normalny będzie siedział godzinami nad programem komputerowym?

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - Rolkarz7 - 01-22-2024

Budowniczy Wrote:Poza tym pisanie tutaj akapitami niczym encyklopedia jest żenujące.
A jednak precyzja informacji może uratować przed błędami prowadzącymi do awarii czy nawet katastrof budowlanych. Mowa tu o fundamentalnym aspekcie konstrukcyjnym jaki stanowi dobranie odpowiedniego systemu rurowego - istotne są materiały użyte do produkcji danej armatury; stali nierdzewnej używa się często tam gdzie mamy do czynienia z agresywnym medium lub wysokimi temperaturami...

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - KefelkowyMistrz - 01-22-2024

No tak Smile Technologia poszła do przodu i teraz mamy te wszystkie normy i wymogi techniczne: / Dawniej robiono wszystko "na oko" i jakoś działało Big Grin Teraz bez odpowiednich narzędzi ani rusz! Czasem trochę nostalgii za starymi metodami by się przydało: (

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - soldierpl - 01-22-2024

Poruszone zostały ważne zagadnienia dotyczące zarówno materiału wykonania jak i norm prawnych regulujących branżę instalacyjną... Na podstawie obecnych uregulowań prawnormatywnych jak Rozporządzenie Ministra Infrastruktury dotyczące warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki oraz ich usytuowanie należy podejmować decyzje projektowe odnośnie średnic oraz typów rurociągów...

RE: Jak dobrać właściwy przekrój rur do ciśnienia w instalacji wodnej? - Budowniczy - 01-22-2024

Nieźle sobie poczytałeś regulaminy... Ale teoria teorią a życie życiem! Zobaczymy jakbyś poradził sobie bez instrukcji kiedy nagle pęknie ci rura a ty będziesz musiał szybko znaleźć rozwiązanie.

Nawet najlepsza teoria potrzebuje zweryfikowania w praktyce - zgoda; jednak dysponując solidnymi podstawami łatwiej podejmować trafne decyzje "w terenie". Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że pomijanie aspektów techniczno-prawnych może nas drogo kosztować zarówno finansowo jak i czasowo gdy poprowadzenie instalacji będzie wymagało poprawek...