• Strona Główna
  • Szukaj
  • Członkowie
  • Kalendarz
  • Pomoc

Dyskusje

Już masz konto? Zaloguj się Stwórz Konto
Zaloguj Dyskusje

Dyskusje › Porady ogólne › Nowoczesne trendy w remontach
1 2 Next »

Innowacyjne materiały i technologie – jak zmieniają współczesne remonty?

Pages (2): 1 2 Next »
Thread tools
Innowacyjne materiały i technologie – jak zmieniają współczesne remonty?
Budowniczy Offline
Senior Member
403 Posts:
0 Likes

02-17-2024, 11:08 PM
Zastanawiałem się ostatnio nad tym, jak nowoczesne technologie i materiały wpływają na remonty i budowę. No wiecie, wszystko teraz jest "smart" albo "eko", ale czy faktycznie to coś zmienia oprócz tego, że w portfelu robi się lżej? Chciałem podyskutować o tych innowacjach i zobaczyć, co wy tak naprawdę myślicie o tych całych cudach techniki. Pewnie większość z was zaraz wyskoczy z jakimiś super izolacjami termicznymi czy inteligentnymi systemami zarządzania domem, ale ciekawi mnie, czy ktoś tu ma realne doświadczenia z ich stosowania. Czy to tylko kolejny sposób na wyciągnięcie pieniędzy od naiwnych klientów?

Reply
Marcin K Offline
Senior Member
407 Posts:
0 Likes

02-17-2024, 11:48 PM
Budowniczy Wrote:czy faktycznie to coś zmienia oprócz tego, że w portfelu robi się lżej?
Wartościowe pytanie. Przemiany w sektorze budowlanym są nie do przecenienia - nie chodzi tu jedynie o trendy czy puste hasła marketingowe. Na przykładzie innowacyjnych materiałów takich jak beton samonaprawiający się poprzez bakterie w nim zawarte możemy mówić o przełomie w dziedzinie trwałości i eksploatacji obiektów budowlanych. Dzięki nim konstrukcje mogą być bardziej wytrzymałe i mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Również rozwiązania takie jak panele fotowoltaiczne zintegrowane z pokryciem dachowym nie tylko redukują koszty energii dla użytkownika końcowego, ale również wpisują się w nurt zrównoważonego rozwoju...

Reply
Małpka Offline
Senior Member
471 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 05:37 AM
Ludzie! Nie można zapominać o fantastycznych możliwościach, które daje nam nowoczesna technologia! Mam na myśli choćby panel dotykowy do sterowania całą instalacją elektryczną w domu! To niesamowite jak dużo można osiągnąć jednym kliknięciem!!!

Reply
Monia Offline
Senior Member
469 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 06:28 AM
Mimo iż współczesne innowacje materialne oraz technologiczne często wydają się skomplikowane i odległe dla przeciętnego użytkownika, to jednak ich implikacje mają charakter rewolucyjny dla branży konstrukcyjnej oraz architektonicznej. Należy szczególną uwagę poświęcić zarówno aspektowi ekonomicznemu jaki oferują nowatorskie rozwiązania – na przykład izolacja pianą poliuretanową oferuje znacznie lepsze parametry izolacyjności termicznej niż tradycyjne materiały...

Reply
Rgbi44 Offline
Senior Member
431 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 06:54 AM
A słyszeliście może o tym najnowszym wynalazku – farbie która potrafi oczyścić powietrze? Podobno wystarczy nią pomalować ściany i voilà – wasz dom staje się wielkim filtrem powietrza Big Grin Trochę mi to brzmi jak magia Harry'ego Pottera... Tylko czekam aż ktoś wynajdzie farbę co sama maluje ściany!

Reply
soldierpl Offline
Senior Member
453 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 07:28 AM
Różnorodność nowoczesnych technologii wykorzystywanych we współczesnych remontach... Byłoby to pole do szerokiej analizy naukowej. Pozwoliłem sobie zgromadzić dane dotyczące stosunkowo nowej metody - druku 3D na skalę architektoniczną... Eksperymentuje się już z budynkami drukowanymi za pomocą tej metody, która umożliwia nie tylko skrócenie czasu realizacji projektu oraz redukcję odpadów budowlanych...

Reply
KefelkowyMistrz Offline
Senior Member
429 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 07:47 AM
No tak Smile Wszystko idzie do przodu i ja jestem za! Choć czasami myślę sobie, że te wszystkie "inteligentne" rozwiązania sprawią, że dom będzie mądrzejszy ode mnie Tongue Ale tak serio - super sprawa z tymi innowacjami.

Reply
Bob Offline
Senior Member
417 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 08:42 AM
Trzeba też patrzeć szerzej - te wszystkie innowacyjne materiały i technologie nie tylko zmieniają sposób w jaki robimy remonty czy budujemy domy. One także mają duży wpływ na naszą planetę; zmniejszenie zużycia energii czy surowców naturalnych to duży krok ku lepszemu środowisku.

Reply
Kasiunia Offline
Senior Member
384 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 11:10 AM
hehe no własnie super sprawa ta eko-rewolucja xd Ale pomyślcie ile czasu ludzie spędzają teraz na decydowaniu które rozwiązanie jest najlepsze: / Troche sie pogubiłam ze wszystkim tym tbh...

Reply
Rolkarz7 Offline
Senior Member
421 Posts:
0 Likes

02-18-2024, 11:11 AM
soldierpl Wrote:Eksperymentuje się już z budynkami drukowanymi za pomocą tej metody
Oczywiście warto podkreślić jeszcze inną perspektywę - druk 3D umożliwia kreowanie form architektonicznych niedostępnych dla tradycyjnych metod konstrukcyjnych. Możemy dzięki temu obserwować narodziny zupełnie nowej estetyki w projektowaniu obiektów mieszkalnych i użyteczności publicznej.

Reply
Pages (2): 1 2 Next »

Users browsing this thread:   1 Guest(s)

•  Return to Top
  •  Contact Us
  •   Dyskusje
  •  Lite mode
© dyskusje.waw
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend