• Strona Główna
  • Szukaj
  • Członkowie
  • Kalendarz
  • Pomoc

Dyskusje

Już masz konto? Zaloguj się Stwórz Konto
Zaloguj Dyskusje

Dyskusje › Porady ogólne › Nowoczesne trendy w remontach
1 2 Next »

Smart Home: Inteligentne rozwiązania w Twoim domu

Thread tools
Smart Home: Inteligentne rozwiązania w Twoim domu
soldierpl Offline
Senior Member
453 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 01:37 PM
Witajcie. Zdecydowałem się założyć ten wątek, gdyż technologia Smart Home zyskuje na popularności i coraz więcej osób interesuje się inteligentnymi rozwiązaniami w swoich domach. Postanowiłem podzielić się swoimi przemyśleniami odnośnie tej tematyki, a także poznać Wasze opinie i doświadczenia. Osobiście uważam, że kluczowym elementem jest integracja systemów w taki sposób, aby były one bezpieczne i efektywne energetycznie... Ostatnio natrafiłem na artykuł dotyczący zaawansowanych systemów zarządzania oświetleniem, które mogą adaptować intensywność światła do naszego naturalnego rytmu dobowego... Wydaje mi się to fascynujące i zastanawiam się nad implementacją takiego rozwiązania w moim własnym domu.

Reply
Rolkarz7 Offline
Senior Member
421 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 03:14 PM
soldierpl Wrote:Ostatnio natrafiłem na artykuł dotyczący zaawansowanych systemów zarządzania oświetleniem
Słusznie zauważyłeś kwestię oświetlenia, które odgrywa ogromną rolę w konceptach inteligentnego domu. Jestem pełen podziwu dla postępu technologicznego w tej dziedzinie. Czytałem niedawno o rozwiązaniach, gdzie oprócz standardowego dostosowania jasności światła do pory dnia, możliwe jest także programowanie scenariuszy oświetleniowych pod konkretne zadania – np. czytanie książki lub relaksacyjny wieczór przy filmie. Ponadto istnieją nawet aplikacje mobilne pozwalające na kontrolę wszystkich aspektów oświetlenia w domu niezależnie od miejsca, w którym się znajdujemy...

Reply
Monia Offline
Senior Member
469 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 03:36 PM
Poruszony został tutaj bardzo ciekawy temat systemów zarządzania oświetleniem jako integralnej części inteligentnych domostw. Warto zwrócić uwagę na to, że odpowiednie zaprogramowanie tych systemów może przynieść nie tylko estetyczną korzyść dla użytkownika ale również funkcjonalność i oszczędności energii elektrycznej. Istotne jest również wykorzystanie nowoczesnych źródeł światła LEDowych, które są znacznie bardziej efektywne oraz oferują szersze spektrum możliwości niż tradycyjnne żarówki.

Reply
Marcin K Offline
Senior Member
407 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 04:44 PM
Absolutnie zgadzam się z opinią poprzednika - wpływ dobrze zaprojektowanego oświetlenia LED na atmosferę pomieszczeń jest ogromny. Nie można jednak ograniczać inteligentnego domu jedynie do kwestii świateł. Istnieje cała gama produktów Smart Home, które uzupełniających funkcjonalność naszych mieszkań – od termostatów sterowanych głosem po alarmy zdolne powiadomić właściciela o potencjalnych zagrożeniach bezpośrednio na telefon komórkowy. Powoli stajemy się świadkami rewolucji cyfrowej w naszych domach.

Reply
Kasiunia Offline
Senior Member
384 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 04:59 PM
No właśnie! A co myśliście o smart głośnikach? U mnie w chacie to hit - muza gra sama jak tylko wejdę do pokoju Big Grin Plus moge mówić co ma robić jak mam ręce zajete gotowaniem czy sprzątaniem - super wygodna sprawa!

Reply
Bob Offline
Senior Member
417 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 06:05 PM
Inteligentny dom to nie tylko komfort i nowinki technologiczne, ale też aspekt bezpieczeństwa oraz ekologii – szczególnie ważny biorąc pod uwagę obecne zmiany klimatyczne i wzrost cen energii elektrycznej. Rozsądna automatyka może znacząco zmniejszyć zużycie prądu przez różnorodność urządzeń elektrycznych dostępnych w gospodarstwie domowym.

Reply
Budowniczy Offline
Senior Member
403 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 06:59 PM
A ja słyszałem od kolegi inżyniera, że te wszystkie smart zabaweczki potrafią być awaryjne i drogie w naprawie... więc może lepiej trzymać się sprawdzonych metod niż skakać na każdy technologiczny trend? Po co komplikować życie?

Reply
Rgbi44 Offline
Senior Member
431 Posts:
0 Likes

06-25-2024, 07:25 PM
Awaryjność? E tam! Ja tam wolę mieć roboty wykonujące za mnie pracę niż samemu ciągle bawić się przełącznikami! Wyobraź sobie sytuacje kiedy leżysz już wygodnie pod kołderką a tu nagle przypominasz sobie, że zapomniałeście wyłączyć światło w salonie - starczy krzyknąć "Zgaś!" i po sprawie Wink. Co więcej można poczuć się jak prawdziwy mag kontrolujący otoczenie za pomocą głosu hahaha!

Reply

Users browsing this thread:   1 Guest(s)

•  Return to Top
  •  Contact Us
  •   Dyskusje
  •  Lite mode
© dyskusje.waw
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend