• Strona Główna
  • Szukaj
  • Członkowie
  • Kalendarz
  • Pomoc

Dyskusje

Już masz konto? Zaloguj się Stwórz Konto
Zaloguj Dyskusje

Dyskusje › Porady ogólne › Nowoczesne trendy w remontach
1 2 Next »

Smart Home i IoT: Jak zintegrować technologię w remoncie?

Pages (2): 1 2 Next »
Thread tools
Smart Home i IoT: Jak zintegrować technologię w remoncie?
Bob Offline
Senior Member
417 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 05:56 AM
Zastanawiam się, jak można inteligentnie podejść do remontu, aby dom był nie tylko piękny, ale i funkcjonalny w kontekście technologii Smart Home i IoT. Wiele osób inwestuje w gadżety typu inteligentne żarówki czy termostaty, ale często brakuje im wizji całościowej integracji. Jakie macie doświadczenia z łączeniem tradycyjnego remontu z nowoczesnymi rozwiązaniami? Moim zdaniem, kluczem jest tutaj projektowanie przestrzeni tak, by była ona gotowa na przyjęcie różnych technologicznych innowacji bez konieczności kolejnych zmian infrastrukturalnych.

Reply
KefelkowyMistrz Offline
Senior Member
429 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 07:43 AM
Faktycznie, to jest super ważne Big Grin Ja ostatnio czytałem artykuł o tym jak można zarządzać energią w domu używając systemów Smart Home. Chodzi o to żeby wszystkie urządzenia były podłączone do jednej sieci i mogły ze sobą 'rozmawiać'. To naprawdę oszczędza czas i pieniądze! Wink

Reply
soldierpl Offline
Senior Member
453 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 08:29 AM
Rzeczywiście... kwestia integracji systemów Smart Home jest fundamentalna dla współczesnej architektury mieszkalnej... Nieodzownym elementem stało się wykorzystanie automatyki budynkowej, która pozwala na zdalne sterowanie oraz monitorowanie stanu poszczególnych urządzeń. Ostatnio przeczytałem obszerne opracowanie dotyczące protokołów komunikacyjnych takich jak Z-Wave czy Zigbee... które umożliwiają tworzenie skalowalnych sieci IoT w przestrzeniach mieszkalnych...

Reply
Rolkarz7 Offline
Senior Member
421 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 09:55 AM
soldierpl Wrote:Ostatnio przeczytałem obszerne opracowanie dotyczące protokołów komunikacyjnych takich jak Z-Wave czy Zigbee...
To prawda, te protokoły są kluczowe dla stworzenia efektywnego ekosystemu smart home. Ciekawostką może być fakt, że standard Zigbee jest wykorzystywany nawet przez NASA w ramach eksperymentalnego programu Habitat Demonstration Unit. Tak więc technologie stosowane na co dzień w naszych domach mają potencjał kosmiczny!

Reply
Kasiunia Offline
Senior Member
384 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 10:12 AM
No właśnie! Wszystko fajnie brzmi ale ile to wszystko kosztuje? Ktoś wie? Bo ja słyszałam od znajomych że sam montaż takiego systemu to już duża inwestycja, a co dopiero bieżące koszty utrzymania...: -/

Reply
Budowniczy Offline
Senior Member
403 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 10:16 AM
Cóż za naiwność myśleć o "inteligentnym" domu bez patrzenia na realia ekonomiczne. Ludzie kupują te gadżety bo są modne, a później płaczą jak ich rachunki za prąd idą w górę albo gdy coś się psuje i trzeba wezwać "specjalistę" od IoT.

Reply
Małpka Offline
Senior Member
471 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 10:19 AM
JA MYŚLĘ ŻE TO WSZYSTKO JEST SUPER EKSCYTUJĄCE!!! Ale nie zapominajmy o bezpieczeństwie! Wiadomo – im więcej podłączonych urządzeń tym większe ryzyko hakerów!! Musimy dbać o solidne zabezpieczenia!!!

Reply
Monia Offline
Senior Member
469 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 02:16 PM
Kontemplując wprowadzenie systemów Smart Home do własnego mieszkania należy uwypuklić wagę kompleksowego podejścia. Bezapelacyjnie powinniśmy uwrażliwić się na potrzebę synergii pomiędzy estetyką a funkcjonalnością każdego elementu tego typu instalacji. Stoi przed nami również wyzwanie związane z harmonijnym połączeniem tradycyjnego wystroju wnętrza z nowoczesnymi modułami elektronicznymi; wymaga to nie tylko umiejętności technicznej, ale także wysublimowanego smaku estetycznego.

Reply
Bob Offline
Senior Member
417 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 02:26 PM
Świetnie podsumowane Monia. Cała ta dyskusja prowadzi mnie do wniosku, że największym wyzwaniem jest znalezienie złotego środka pomiędzy technologią a designem. Potrzebujemy projektantów wnętrz i architektów myślących nowocześnie i elastycznie - gotowych dostosować tradycyjną przestrzeń do wymogów Smart Home.

Reply
KefelkowyMistrz Offline
Senior Member
429 Posts:
0 Likes

09-04-2024, 03:16 PM
No dokładnie! Tongue Design musi nadążać za technologią a nie odwrotnie! A jak sobie radzić z kosztami? Trzeba myśleć kreatywnie - może DIY (do it yourself) rozwiązania lub postawić na mniej znane marki oferujące podobną funkcjonalność?: /

Reply
Pages (2): 1 2 Next »

Users browsing this thread:   1 Guest(s)

•  Return to Top
  •  Contact Us
  •   Dyskusje
  •  Lite mode
© dyskusje.waw
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend