• Strona Główna
  • Szukaj
  • Członkowie
  • Kalendarz
  • Pomoc

Dyskusje

Już masz konto? Zaloguj się Stwórz Konto
Zaloguj Dyskusje

Dyskusje › Instalacje › Elektryka
1 2 Next »

Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia?

Thread tools
Jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia?
Rolkarz7 Offline
Senior Member
421 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 10:34 AM
Zastanawiam się, jak poprawnie dobrać przekrój kabli do obciążenia w instalacji elektrycznej. Chodzi mi o to, że niedobór może prowadzić do przegrzewania i pożaru, a nadmiar jest nieekonomiczny. Znalazłem tabelę obciążeń dla różnych przekrojów kabli i zastanawiam się, czy ktoś mógłby doradzić w tej kwestii? Szukałem informacji i okazuje się, że należy uwzględnić kilka czynników: maksymalne obciążenie prądowe, długość linii oraz sposób ułożenia kabla. To ważna dyskusja, ponieważ odpowiedni dobór kabli ma wpływ na bezpieczeństwo i funkcjonalność całej instalacji.

Reply
Małpka Offline
Senior Member
471 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 02:37 PM
DOKŁADNIE! Dobieranie przekroju kabla to NIE ŻARTY! Wszystko musi być ZGODNE z normami i wymaganiami technicznymi! Lepiej PYTAĆ niż później płakać nad spalonym domem!!!

Reply
Budowniczy Offline
Senior Member
403 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 03:25 PM
O rety! Kolejny guru bezpieczeństwa się znalazł. Nie wystarczy sobie popatrzeć na tabelkę i już? Trzeba robić wielkie halo z prostego wyboru?

Reply
Monia Offline
Senior Member
469 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 03:34 PM
Wbrew pozorom, selekcja adekwatnego przekroju nie jest tak banalna, jak mogłoby się wydawać. Relewantne jest dokładne rozpatrzenie wszystkich czynników wpływających na parametry pracy instalacji elektrycznej. Pragnę podkreślić istotność znajomości norm prawnych oraz technicznych - PN-HD 60364-5-52 dla przykładu - które precyzują metodologię doboru elementów instalacyjnych w kontekście ich późniejszej eksploatacji.

Reply
KefelkowyMistrz Offline
Senior Member
429 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 04:34 PM
A ja słyszałem od znajomego elektryka, że warto też brać pod uwagę materiał z jakiego kable są wykonane... Miedź vs aluminium – wielka różnica Wink I jeszcze temperatura otoczenia ma znaczenie Tongue

Reply
Marcin K Offline
Senior Member
407 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 04:59 PM
KefelkowyMistrz Wrote:A ja słyszałem od znajomego elektryka
Otóż to bardzo trafna uwaga. Konduktory miedziane są preferowane ze względu na lepszą przewodność elektryczną niż aluminium oraz mniejszą podatność na korozję. Natomiast koniecznie trzeba pamiętać o warunkach otoczenia, gdzie będzie układany kabel. W pomieszczeniach zamkniętych stosujemy inne rodzaje izolacji niż np. w ziemi czy na zewnątrz budynków. Warto także wspomnieć o współczynnikach korekcyjnych stosowanych w przypadku wysokich temperatur lub zagęszczeniu okablowania.

Reply
soldierpl Offline
Senior Member
453 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 05:16 PM
Pragnę dodać... Iż właściwy dobór polega nie tylko na surowym dostosowaniu parametrów fizycznych samego przewodu... Istotne są również aspekty regulacyjne dotyczące projektowania instalacji... Na przykład aktualne wytyczne zawarte w Polskich Normach...

Reply
Rgbi44 Offline
Senior Member
431 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 06:16 PM
Czy tylko ja myślę o tym jak sparzyć herbatkę za pomocą źle dobranego kabla? ? Ale serio – warto też sprawdzić ile urządzeń będziecie podłączać jednocześnie, bo "więcej" nie zawsze znaczy "lepiej", chyba że mówimy o piwie albo... ?

Reply
Kasiunia Offline
Senior Member
384 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 06:48 PM
No więc skoro każdy ma coś do powiedzenia xD Fakt faktem kable to podstawa i dobrze jest wszystko policzyć i porównać co do tego nie ma co improwizować lol Smile

Reply
Bob Offline
Senior Member
417 Posts:
0 Likes

10-04-2024, 07:48 PM
Rozważając całościowy obraz sytuacji należy mieć świadomość wpływu dobranych elementów na funkcjonowanie systemu jako całości. Niewłaściwie dobrany przekrój kabla może skutkować nadmiernymi stratami energii lub nawet awarią systemu energetycznego.

Reply

Users browsing this thread:   1 Guest(s)

•  Return to Top
  •  Contact Us
  •   Dyskusje
  •  Lite mode
© dyskusje.waw
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend