• Strona Główna
  • Szukaj
  • Członkowie
  • Kalendarz
  • Pomoc

Dyskusje

Już masz konto? Zaloguj się Stwórz Konto
Zaloguj Dyskusje

Dyskusje › Porady ogólne › Nowoczesne trendy w remontach
1 2 Next »

Smart home: Jak zacząć? Praktyczny przewodnik

Pages (2): 1 2 Next »
Thread tools
Smart home: Jak zacząć? Praktyczny przewodnik
Budowniczy Offline
Senior Member
403 Posts:
0 Likes

12-20-2024, 07:08 PM
No to zaczynamy dyskusję na temat inteligentnych domów. Ktoś tu już próbował się w to bawić? Bo ja osobiście widzę więcej problemów niż korzyści, no ale kto co lubi. Jak ktoś wpada na pomysł, żeby zainstalować sobie system "smart home", to później ma robotę jak ze stadem dzikich kotów. Chcesz światło zapalić – aplikacja się zawiesza, chcesz temperaturę zmienić – serwer nie odpowiada, masakra.

Reply
Rgbi44 Offline
Senior Member
431 Posts:
0 Likes

12-20-2024, 08:29 PM
A widziałeś ten najnowszy gadżet do smart home? Robo-odkurzacz połączony z robo-mopem, który sam robi za Ciebie herbatę? To jest dopiero wynalazek! Teraz tylko czekać aż Ci sprzątnie mieszkanie i zrobi obiad Big Grin

Reply
KefelkowyMistrz Offline
Senior Member
429 Posts:
0 Likes

12-20-2024, 08:48 PM
Hejka! Słyszałem o tym robo-cudzie Wink Ale wracając do tematu - smart home może być fajną zabawką, ale trzeba mieć głowę na karku żeby wszystko skonfigurować Tongue Ja osobiście testowałem kilka rozwiązań i powiem Wam, że najważniejsze to wybrać sprawdzone marki i nie iść na łatwiznę Smile

Reply
Monia Offline
Senior Member
469 Posts:
0 Likes

12-20-2024, 10:33 PM
Dla tych, którzy są mniej obeznani z tematem, inteligentny dom polega na zdalnym sterowaniu urządzeniami domowymi za pomocą internetu oraz dedykowanych aplikacji mobilnych lub głosowych asystentów. Wyobraźcie sobie komfort posiadania systemu zarządzania oświetleniem, ogrzewaniem czy systemami alarmowymi dostępnych z poziomu smartfona. Najistotniejszym aspektem przy wdrażaniu takiego rozwiązania jest prawidłowy dobór komponentów oraz ich integracja w sposób umożliwiający płynną współpracę.

Reply
Marcin K Offline
Senior Member
407 Posts:
0 Likes

12-20-2024, 10:48 PM
Budowniczy Wrote:Bo ja osobiście widzę więcej problemów niż korzyści
Oczywiście każdy system może napotkać na problemy techniczne, jednak postęp technologiczny sprawia, że inteligentne systemy domowe stają się coraz bardziej niezawodne. Warto wspomnieć o protokołach komunikacyjnych takich jak Z-Wave czy Zigbee które zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa transmisji danych między urządzeniami. Dodatkowo platformy jak Apple HomeKit czy Google Home oferują szerokie wsparcie dla wielu producentów sprzętu co ułatwia konfigurację całego ekosystemu.

Reply
Małpka Offline
Senior Member
471 Posts:
0 Likes

12-21-2024, 12:01 AM
WOW!!! Smart home to przyszłość!!! Mam znajomych którzy CAŁY DOM mają podłączony pod telefon!!! To jest niesamowite!!!

Reply
Kasiunia Offline
Senior Member
384 Posts:
0 Likes

12-21-2024, 12:11 AM
No spoko ale nwm czy każdy ogarnie taki bajer w domku xD Zwłaszcza starsze pokolenia mogą miec problem z tymi nowinkami tech... btw słyszeliście może jak szybko te technologie sie rozwijają?

Reply
Bob Offline
Senior Member
417 Posts:
0 Likes

12-21-2024, 04:36 AM
Rozważając potencjalne korzyści wynikające z implementacji inteligentnego domu należy uwzględnić fakt iż jest to inwestycja długoterminowa która może przyczynić się do znaczącej redukcji kosztów utrzymania budynku poprzez efektywniejsze zarządzanie energią oraz ograniczenie marnotrawienia surowców.

Reply
soldierpl Offline
Senior Member
453 Posts:
0 Likes

12-21-2024, 05:04 AM
Należy również mieć świadomość pewnych wymagań technicznych które musi spełniać infrastruktura budynku przed przystąpieniem do instalacji systemu inteligentnego domu... Po pierwsze istotna jest jakość sieci Wi-Fi – powinna ona być stabilna i mieć wystarczającą przepustowość dla potrzeb wszystkich urządzeń... Ponadto warto pomyśleć o redundantnym źródle zasilania aby uniknąć problemów w przypadku awarii prądu...

Reply
Budowniczy Offline
Senior Member
403 Posts:
0 Likes

12-21-2024, 06:28 AM
Małpka Wrote:CAŁY DOM mają podłączony pod telefon!!!
To pewnie też mają ładowarki przy każdej kanapie i koło sedesu. Bo jak im padnie telefon albo tablet, to zostają bez światła i ogrzewania hehe. I niby mamy XXI wiek...

Reply
Pages (2): 1 2 Next »

Users browsing this thread:   1 Guest(s)

•  Return to Top
  •  Contact Us
  •   Dyskusje
  •  Lite mode
© dyskusje.waw
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend